уторак, 10. мај 2011.

Žabljak-Gorske oči

Žabljak je gradsko naselje u opštini Žabljak u Crnoj Gori. Prema popisu iz 2003. bilo je 1937 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 1853 stanovnika).



Demografija
U naselju Žabljak živi 1420 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 35,3 godina (34,7 kod muškaraca i 35,8 kod žena). U naselju ima 579 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,35.
Stanovništvo u ovom naselju veoma je heterogeno, a u poslednja tri popisa, primećen je porast u broju stanovnika.

 

Grad Žabljak nalazi se na severozapadu Crne Gore, u srcu Durmitorskog područja, na visini od 1450 metara nadmorske visine i predstavlja najvisočije urbano naselje na Balkanu. Smešteno je u podnožju Durmitora i okruženo sa 23 planinska vrha od preko 2200 metara, sa 18 planinskih jezera i kanjonom reke Tare, najdubljim u Evropi. Danas u Žabljaku i okolini živi preko 4500 stanovnika.



Prvi slovenski naziv ovoga mesta bio je “Varezina voda”, verovarno zbog jakog izvora pitke vode, oko koga se i formiralo naselje. Kasnije, dobija naziv “Hanovi” ili izvorno “Anovi”, gdje su odmarali trgovački karavani. Današnji naziv Žabljak dobija zvanično 1870. god., kada je u istom danu započeta izgradnja crkve, škole i kapetanskog doma. U ratnim danima i pustošenjima stare građevine su nestale. Ostala je samo Crkva Sv. Preobraženja, podignuta u čast pobede nad Turcima, 1862. godine.


 Nastanak Žabljaka pratio je i začetak nekoliko trgovačkih i zanatskih radnji i kafana. Tako je, već osamdesetih godina 19 veka, Žabljak predstavljao i neku vrstu tržista, što je uticalo da postepeno počne preuzimati ulogu upravnog središta durmitorskog regiona. U periodu pre Drugog svjetskog rata, Žabljak je predstavljao varošicu sa tipično planinskom arhitekturom. Već u tom periodu, jedinstvena priroda počinje da privlači veliki broj turista iz tadašnje Kraljevine Jugoslavije, ali i iz inostranstva. Posebno su, zbog svojih veza sa Crnom Gorom, bili brojni gosti iz Italije. Osim veličanstvenog prirodnog ambijenta, bogatstvo ovoga područja životinjskim svetom i pogodnostima, koje pruža za lov i ribolov, dovodi na Žabljak i dosta zaljubljenika u ovu vrstu sporta. Tokom Drugog svetskog rata, varošica je bila spaljena. Spaljeni su svi domovi, ustanove i ništa od ovog malog planinskog naselja nije ostalo, osim loma i zgarišta. Od tada, pa sve do današnjih dana, Žabljak se gradio i izgrađivao i postao centar zimskog turizma u Crnoj Gori.



Jedinstvena i raznolika prirodna bogatstva, na ovako malom prostoru, preporučili su Žabljak za ekološku prestonicu prve ekološke države na Svetu. Poslanici Skupštine Crne Gore, opijeni svežim planinskim zrakom, na vanrednoj sednici, odžanoj pod vedrim nebom, doneli su odluku o proglašenju Crne Gore za prvu ekološku državu i jednoglasno izabrali Žabljak za njenu prestonicu.



KLIMA
Najveći deo Durmitorskog područja ima prosečnu godišnju temeperaturu od 2 do 8 stepeni Celzijusa. Godišnje je 120 dana pod snegom, većim od 15 centimetara, a skijaški tereni, koji su na većoj nadmorskoj visini, imaju snežni pokrivač pogodan za skijanje 150 dana u godini.
U višim predelima Durmitora i preko čitavog leta se mogu videti nameti snijega, a u području Kalice je tzv. “DEBELI NAMET“, dugačak 200 do 300 metara, na kome se može skijati i usred leta.
Klima ima odlike, od župske u kanjonima reka, preko subplaninske na visinama do 1200 metara, do tipične alpske. Zime su duge i hladne, leta relativno kratka i sveža, a zanimljivo je da su jeseni toplije od proleća.



DANAS
Danas se Žabljak privredno orijentiše na TURIZAM i proizvodnju zdrave hrane, što će sigurno pomoći da zauzme ono mesto koje zaslužuje. Novi način razmišljanja, privatna inicijativa, ulazak stranog kapitala i otvorenost prema svetu, može učiniti da Žabljak postane veoma razvijeno turističko središte, evropskog formata. Ovdje sezona traje celu godinu : zimski turizam, proleće i jesen (seminari, splavarenje, lovni turizam…) i leto (odmor i rekreacija, sportski turizam).
Letnju turističku sezonu  Žabljak dočekuje u novom ruhu, sa uređenim centrom grada, što će doprineti kvalitetu turističke ponude ovog planinskog centra.
Posetom ovom mestu, sigurno ćete osetiti pravi mir, spoj tradicije i modernog, neverovatno prirodno okruženje, zanimljive gostoprimljive gorštake, dosta toga neobičnog (ali lepog i zanimljivog) i sigurno osloboditi misli od svakodnevnih stresova...


Crno jezero

U oblasti starocrnogorskih planina, na krajnjem severu, nalazi se Nacionalni park ”Durmitor”, koji se prostire na oko 39.000 hektara. Pored planinske gromade Durmitora, on obuhvata površi Jezera i Pivske planine, kanjon reke Sušice i deo kanjona Tare..., (deo nacionalnog parka i kanjona Tare upisan je 1980. godine u spisak svetske baštine od strane UNESCO-vog komiteta za svetsku baštinu. Deo Nacionalnog parka koji pripada slivu Tare zaštićen je u okviru mreže svetskih rezervata biosfere).


Ledena pećina

Ledena pećina na Durmitoru je jedna od 200 koje su na raspolaganju ekstremistima koji vole da eksperimentišu i osvajaju dubinske pećine.



Ogromna planinska gromada Durmitor skoro cela predstavlja oazu pitomih pašnjaka i nepreglednih šuma. Njegova posebna atrakcija su 19 modrih planinskih jezera, zvanih gorske oči, od kojih su neka na nadmorskim visinama većim od 2.000 metara. Najniža tačka ove planine je na mestu gdje se sastaju reke Piva i Tara i nalazi se na 433 metra iznad mora, a najviša Bobotov kuk, visok 2.523 metra, najviši planinski vrh u Crnoj Gori. Na Durmitoru se nalazi planinski gradić Žabljak, centar zimskog turizma u Crnoj Gori.




Нема коментара:

Постави коментар